Disable Preloader
Disable Preloader

Ε.Ε.Π.Α.Ο.

  • Νέα εγγραφή / Είσοδος

Νέα και Αρθρα της Ε.Ε.Π.Α.Ο.

Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο Παιδί

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο Παιδί

 

Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί διεθνώς ως η ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση προς την επίτευξη του απόλυτου στόχου, την ίαση όλων των παιδιών με καρκίνο.

Πάνω από 400.000 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο διαγιγνώσκονται στον κόσμο ετησίως, με 35.000 νέες διαγνώσεις στην Ευρώπη και περίπου 250 στην Ελλάδα. Η επιβίωση στις αναπτυγμένες χώρες αγγίζει το 80-90% ανάλογα με το είδος της κακοήθειας, σε αντίθεση με τις χώρες χαμηλών/πολύ χαμηλών εισοδημάτων, στις οποίες τα παιδιά με τις ίδιες μορφές καρκίνου έχουν επιβίωση που φτάνει μόλις το 20%. Η έγκαιρη διάγνωση με την αποτελεσματική θεραπεία αποτελούν το κλειδί για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο. Η θεραπεία είναι ολιστική, αποτέλεσμα συνεργατικής δουλειάς. Ιατροί παιδίατροι αιματολόγοι ογκολόγοι, νοσηλευτές, παιδοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ορθοπαιδικοί, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι, ιατροί πυρηνικής ιατρικής, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό Αιμοδοσιών αλλά και πλήθος άλλων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την επίτευξη του τελικού στόχου της αντιμετώπισης του παιδιού με καρκίνο. Η παρακολούθηση των απώτερων επιπλοκών των αποθεραπευθέντων από καρκίνο παιδικής ή εφηβικής ηλικίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας και έχει εδραιωθεί. Προοπτική και στόχος για τα παιδιά που νόσησαν με καρκίνο είναι να χαρούν την ενήλικη ζωή υγιείς σωματικά και ψυχικά. Το δικαίωμα στη λήθη εδραιώνεται με τον καιρό νομοθετικά στις χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) αντιπροσωπεύει τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών με κακοήθειες και αιματολογικά νοσήματα στην Ελλάδα. Η συνεργασία της ΕΕΠΑΟ με τους αντίστοιχους Διεθνείς Οργανισμούς είναι στενή. Συμμετέχουμε ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (SIOPE, Λεβαδείας 8, Αθήνα 11527, www.eepao.gr e-mail: contact@eepao.gr European Society of Pediatric Oncology) αλλά και στη Διεθνή Διηπειρωτική (SIOP), καθώς επίσης και στα περισσότερα τρέχοντα Διεθνή Θεραπευτικά Πρωτόκολλα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών κοινών, βασικων κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση των νοσημάτων (Εuropean Standard Clinical Practice Reccomendations, ESCP), με σημαντική συνεισφορά από Έλληνες συναδέλφους. Στη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, και στη χώρα μας, μέσω της ΕΕΠΑΟ, έγινε ενημέρωση ως προς τις ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενών μας που νόσησαν και επίσης ως προς τον τρόπο εμβολιασμού της ειδικής αυτής πληθυσμιακής ομάδας.

Η 15η Φεβρουαρίου αποτελεί μέρα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης και μη εφησυχασμού για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Το μήνυμα είναι ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση στη θεραπεία για όλα τα παιδιά με καρκίνο στον κόσμο. Αφιερώνεται στους επαγγελματίες υγείας που μάχονται για τα παιδιά με καρκίνο και στη συνεχιζόμενη έρευνα που έχει οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες και στην εφαρμογή της ιατρικής της ακριβείας. Αφιερώνεται στους Συλλόγους εθελοντών γονιών και φίλων παιδιών με νεοπλασία, που βρίσκονται κοντά μας και συμπληρώνουν ή υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις την κρατική φροντίδα και μέριμνα σε οτιδήποτε αφορά τις πολύπλευρες ανάγκες αντιμετώπισης των ασθενών μας. Η σημερινή μέρα αποτελεί επίσης ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την εθελοντική προσφορά παραγώγων αίματος αλλά και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Πρωταρχικά όμως η σημερινή μέρα αφιερώνεται στα παιδιά που μάχονται καθημερινά και στις οικογένειές τους. Από αυτούς αντλείται η δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα όλων μας. Κανείς δε ξεχνάει τους μικρούς ήρωες, τους μικρούς αγγέλους, τα αστέρια στον ουρανό που δεν τα κατάφεραν. Μας καθοδηγούν με ορμή, πείσμα και αισιοδοξία στον μοναδικό στόχο που αποτελεί η ίαση για όλα τα παιδιά με καρκίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα νέα της E.E.P.A.O.

Ο Σεπτέμβρης αποτελεί για την Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους. Ο Χρυσός αντιπροσωπεύει τα παιδιά, τον μοναδικό ανεκτίμητο θησαυρό για κάθε οικογένεια.

Περισσότερα

Copyright© Ε.Ε.Π.Α.Ο.PROFILGROUP All right reserved.