Disable Preloader
Disable Preloader

Ε.Ε.Π.Α.Ο.

  • Νέα εγγραφή / Είσοδος

Νέα και Αρθρα της Ε.Ε.Π.Α.Ο.

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής  Αιματολογίας-Ογκολογίας

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) με θέμα: «ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ», πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο THE MET HOTEL, στις 6-8 Οκτώβρη 2022. Το συνέδριο ήταν υβριδικό, με σύνολο 465 εγγραφών. Παρακολούθησαν διαδικτυακά 220 άτομα και δια ζώσης 155 άτομα στο σύνολο των τριών ημερών.
Η διαμόρφωση της θεματολογίας και του περιεχομένου των Στρογγυλών Τραπεζών του 8ου Συνεδρίου της ΕΕΠΑΟ βασίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  στις Ομάδες Εργασίας που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά μέσα στα πλαίσια της ΕΕΠΑΟ. Μάλιστα, η πλειοψηφία των  θεμάτων που αναπτύχθηκαν  ήταν προτάσεις που είχαν αποφασιστεί εντός των επιμέρους Ομάδων. Οι Υπεύθυνοι των Ομάδων της ΕΕΠΑΟ συνετέλεσαν ενεργά στη διοργάνωση του Συνεδρίου και ως μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Κάτω από το ίδιο πρίσμα, παρουσιάστηκαν και οι επιλεγμένες προφορικές ανακοινώσεις.
Επιπρόσθετα, έγινε φέτος προσπάθεια να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου διαλέξεις με περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσανατολισμένες στο ενδιαφέρον και του γενικού παιδιάτρου. Η αντίστοιχη Στρογγυλή Τράπεζα είχε μεγάλη συμμετοχή από τους Συνέδρους και οι ομιλητές έλυσαν αρκετές απορίες της καθημερινής πρακτικής. Ανάλογα θέματα γενικού ενδιαφέροντος περιείχε και η Στρογγυλή Τράπεζα των Διαταραχών Πηκτικότητας, ενώ και η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τις Ανοσοανεπάρκειες είχε σημαντική απήχηση στους εγγεγραμμένους.
Φέτος, στο Συνέδριό μας, είχαμε για πρώτη φορά ενεργό συμμετοχή των Νοσηλευτών των Παιδιατρικών Ογκολογικών και Αιματολογικών Τμημάτων με την εισαγωγή στο πρόγραμμα Στρογγυλής Τράπεζας με πέντε ομιλήτριες, Νοσηλεύτριες, προερχόμενες από αντίστοιχα Τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη Τράπεζα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποδίδοντας με ακρίβεια και ευαισθησία την Ελληνική πραγματικότητα στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία από νοσηλευτικής άποψης, τονίζοντας τις δυσκολίες αυτής της χρονικής συγκυρίας, εστιάζοντας στις ανάγκες των Τμημάτων και δίνοντας την ευκαιρία στους Νοσηλευτές να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν και να συζητήσουν εποικοδομητικά.
Καινοτομία στο πρόγραμμα του 8ου Συνεδρίου αποτέλεσε και η ενσωμάτωση Στρογγυλής Τράπεζας αφιερωμένης στην ψυχοκοινωνική φροντίδα. Το θέμα προσεγγίστηκε από την πλευρά του Νοσηλευτή, του Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή, του Κοινωνικού Λειτουργού και του Ιατρού και η παρακολούθηση και ανταπόκριση από τους Συνέδρους ήταν σημαντική. Τονίστηκε η αξία της παρουσίασης των δεδομένων και της συζήτησης επί του θέματος και προέκυψαν αξιόλογα συμπεράσματα, που αναδεικνύουν την παρούσα κατάσταση και την ανάγκη συστηματικής ενασχόλησης και βελτίωσης της υποδομής και του αριθμού των ειδικών στελεχών, προς υποστήριξη των παιδιατρικών ασθενών, των οικογενειών τους και του Ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, που υπηρετεί την Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τους προσκεκλημένους ξένους ομιλητές, είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις τριών διακεκριμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων συναδέλφων. Στο Συνέδριο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρευρέθηκαν δια ζώσης οι Stefan Pfister, Frederic Millot και Rob Pieters. Η ομιλία του Stefan Pfister (Director Preclinical Pediatric OncologyHopp Childrens CancerCenter Heidelberg (KiTZ)) αφορούσε τη διαγνωστική ακριβείας και τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές στους όγκους εγκεφάλου στα παιδιά. Ήταν εξαιρετικά επίκαιρη, τοποθετημένη στην Τελετή Έναρξης και πλήρως εναρμονισμένη  με το μήνυμα του Συνεδρίου, που αφορούσε τα νέα δεδομένα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ο Frederic Millot (Chairman of the CML committee of the I-BFM Study GroupCoordinator of the International Registry of Childhood CML) παρουσίασε μια πλήρη, εμπεριστατωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση στη διαγνωστική, πορεία και αντιμετώπιση της Χρονίας Μυελογενούς Λευχαιμίας στα παιδιά, ενώ η τελευταία ομιλία του Συνεδρίου ήταν αυτή του Rob Pieters (Pediatric Oncologist, Chief Medical Officer, Board of Directors, Princess Máxima Center), ο οποίος με εμπνευσμένο και δομημένο τρόπο ανακοίνωσε νέα δεδομένα, που ενδεχομένως να επηρεάσουν σημαντικά τη θεραπεία και την έκβαση της δύσκολης ομάδας των βρεφών με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία.
Παραδοσιακά, βραβεύθηκαν οι καλύτερες υποβληθείσες εργασίες.
 Η πρώτη σε βαθμολογία ήταν η: «Υπερέκφραση του Gas5LncRNA συσχετίζεται με υποτροπή και φτωχή ανταπόκριση στη θεραπεία στην παιδική Β-ΟΛΛ», με συγγραφείς τους Μ. Ξαγοράρη, Α. Μαρμαρινό, Δ. Δογάνη, Μ. Σερβιτζόγλου, Μ. Μπάκα, Μ. Αυγέρη και Δ. Γουργιώτη.
Στη δεύτερη θέση ισοψήφισαν και μοιράστηκαν το βραβείο οι ακόλουθες δύο εργασίες:
  1. «Έκβαση των παιδιών με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ). Η ελληνική εμπειρία από το πρωτόκολλο ALLIC-2009» με συγγραφείς Ε. Κοσμίδη, Δ. Δογάνη, Κ. Ρόκα, Μ. Αμπατζίδου, Ν. Κατζηλάκη, Ε. Χατζηπαντελή, Ε. Δανά, Ε. Παπακωνσταντίνου, Α. Παϊσίου, Θ. Αναστασίου, Μ. Τζανουδάκη, Γ. Πατεράκη, Β. Κίτρα, Δ. Κολιούσκα, Θ. Παπαγεωργίου, Ε. Στειακάκη, Σ. Πολυχρονοπούλου, Μ. Μπάκα, Α. Καττάμη
  2. «Κινητική της κάθαρσης του λευχαιμικού φορτίου (MRD log reduction), κλινικά χαρακτηριστικά και έκβαση σε ασθενείς με Τ-Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (Τ-ΟΛΛ): η εμπειρία 20 ετών (2000–2020)», με συγγραφείς τους Μ. Αμπατζίδου, Β. Παπαδάκη, Γ. Πατεράκη, Μ. Τζανουδάκη, Λ. Φλωρεντίν, Κ. Αντωνιάδη, Β. Τζότζολα, Χ. Κελαϊδή, Σ. Παπαργύρη, Σ.Ι. Παπαδημητρίου, Ι. Περιστέρη, και Σ. Πολυχρονοπούλου.
Η τελετή λήξης του Συνεδρίου περιείχε δυο ακόμη σημαντικές βραβεύσεις:
Βραβεύθηκε ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ», ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της μακροχρόνιας και πολύτιμης προσφοράς στα παιδιά με καρκίνο, καθώς και της ενίσχυσης των δράσεων της ΕΕΠΑΟ. Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Φλόγα», κα Μαρία Τρυφωνίδη, παρευρέθηκε στην Τελετή Λήξης, παρέλαβε το βραβείο και μας συγκίνησε με τον γεμάτο ουσία και αλήθεια λόγο της.
Βραβεύθηκε επίσης και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» για τη μακροχρόνια και ουσιαστική προσφορά στα παιδιά με καρκίνο και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου της ΕΕΠΑΟ. Τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» εκπροσώπησε με διαδικτυακή παρουσία η κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, με ένα εγκάρδιο μήνυμα, εκφράζοντας την απρόσκοπτη και διαχρονική συμβολή του Συλλόγου στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, μέσω των ποικίλων δράσεών του.
Αισθανόμαστε ευτυχείς και ικανοποιημένοι από το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΕΠΑΟ και ευχαριστούμε θερμά τους Ομιλητές, τους Προέδρους των Στρογγυλών Τραπεζών και των Δορυφορικών Ομιλιών και τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την ομαλή διεξαγωγή και την άρτια τεχνική υποστήριξη.
Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται εστιάζοντας στην ομαλή συνεργασία και την πρόοδο, με σκοπό πρωτίστως τη βέλτιστη αντιμετώπιση και έκβαση των παιδιών και εφήβων με αιματολογικά νοσήματα και νεοπλασίες στη Χώρα μας και ακολούθως την ανάδειξη και αναγνώριση της δουλειάς μας, μέσω της συμμετοχής της Χώρας μας σε πρωτόκολλα και συνεργατικές ομάδες διεθνώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα νέα της E.E.P.A.O.

Τα ποσοστά ίασης των παιδιών με νεοπλασίες έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των ειδικών ιατρών και νοσηλευτών και της συμμετοχής της χώρας μας σε διεθνείς κλινικές μελέτες.

Περισσότερα

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), μετά την ολοκλήρωση των Αρχαιρεσιών στις 3 Δεκεμβρίου 2022 και τη Συγκρότησή του σε Σώμα την 16η Δεκεμβρίου 2022, έχει ως εξής...

Περισσότερα

Copyright© Ε.Ε.Π.Α.Ο.PROFILGROUP All right reserved.