Λοιμώξεων

Ομάδα Εργασίας Λοιμώξεων της ΕΕΠΑΟ

Στην Ομάδα Λοιμώξεων συμμετέχουν όλα τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της χώρας με τους ακόλουθους εκπροσώπους:

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Τραγιαννίδης Αθανάσιος

Χ. Τσίπου

Β. Γαλάνη

Κ. Αντωνιάδη

Ν. Κατζηλάκης

Ε. Παπακωνσταντίνου

Α. Παισίου

Δ. Δογάνης

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ

κ. Μανταδάκης,
κ. Παναγοπούλου,
κ. Κούρτη,
κ. Παπαγιάννη (Γεννηματάς Θεσσαλονίκη),
κ. Παλαμπουγιούκη (ΑΧΕΠΑ),
κ. Αντάρη (ΑΧΕΠΑ),
κ. Πετρίκκος,
κ. Καττάμης,
κ. Βλάχου,
κ. Αυγερινού,
κ.Φιλιππίδου,
κ. Λάμπρου (Ιπποκράτειο),
κ. Τοτικίδης (Ιπποκράτειο),
κ. Ρηγάτου,
κ. Οικονομοπούλου,
κ. Ρόκα,
κ. Νικήτα,
κ. Σφετσιώρη

Ακριβές Πλαίσιο του Επιστημονικού Αντικειμένου της Ομάδας:

Σχετικά με το αντικείμενο ασχολούμαστε με τις μικροβιακές, ιογενείς,μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις που εκδηλώνονται σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και συμπαγείς όγκους και συγκεκριμένα με την επιδημιολογία, την κλινική εικόνα, την αντιμετώπιση, την έκβαση και την αντοχή αυτών. Επίσης, παρακολουθούμε τα νεότερα δεδομένα της επιδημιολογίας και γίνεται καταγραφή αυτής στην χώρα μας. Επιπλέον, πεδίο ενασχόλησης είναι και η επίπτωση των αναδυόμενων λοιμώξεων σε ασθενείς που λαμβάνουν στοχευμένες νεότερες θεραπείες. Τέλος, σημαντικό χώρο στην ομάδα καταλαμβάνει η ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση των ασθενών μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας (εμβολιασμοί).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  1. συμμετείχαμε στο συνέδριο Balkan Fungus 2022 που έγινε στην Θεσσαλονίκη με δύο αναρτημένες ανακοινώσεις (επισυνάπτεται τελικό πρόγραμμα) και ομιλία μου αναφορικά με την διηθητική καντιντίαση/καντινταιμία.
  2. Επίσης συμμετείχαμε στο Umbrella Network, Meeting Bern 2022: 4./5.11.2022 που αφορά σε Pediatric Infectious in Leukemia στο οποίο συμμετέχει εθνικός αντιπρόσωπος και 1 επιπλέον ετησίως από κάθε χώρα. Εκπροσωπηθήκαμε μετά από αίτημά μου από 2 επιπλέον συναδέρφους (κ. Πετρίκκος, κ. Κούρτη) και με grand συμμετοχής. Στην συγκεκριμένη ομάδα είχαμε 2 ομιλίες/παρουσιάσεις/projects από εμένα και τον κ Πετρίκκο αναφορικά με τις στοχευμένες θεραπείες και τον κίνδυνο λοιμώξεων και τις ζυγομυκητιάσεις αντίστοιχα (πρόγραμμα επισυνάπτεται).
  3. Η καταγραφή που αφορά στις μυκητιάσεις του ΚΝΣ είναι υπό συγγραφή και θα σταλεί σε δημοσίευση σε special issue του περιοδικού Journal of Fungi που συμμετέχω ως Special Editor χωρίς κόστος (https://www.mdpi.com/journal/jof/special_issues/human_fungal_infections)
  4. Συμμετοχή στην European Hematology Association (Infections in Hematology Group) και συμμετοχή στην μελέτη EPICOVIDEHA για παιδιατρικούς ασθενείς. Έχουν σταλεί στοιχεία επικοινωνίας στους υπεύθυνους των τμημάτων για εγγραφή και συμμετοχή.
  5. Σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) δημοσιεύτηκε η εργασία με τίτλο: A national study of antibiotic use in Greek pediatric hematology oncology and bone marrow transplant units.Mantadakis E, Kopsidas I, Coffin S, Dimitriou G, Gkentzi D, Hatzipantelis E, Kaisari A, Kattamis A, Kourkouni E, Papachristidou S, Papakonstantinou E, Polychronopoulou S, Roilides E, Spyridis N, Tsiodras S, Tsolia MN, Tsopela GC, Zaoutis T, Tragiannidis A. Antimicrob Steward Healthc Epidemiol. 2022 Apr 26;2(1):e71. doi: 10.1017/ash.2022.43. PMID: 36483391; PMCID: PMC9726537.

Συνεργασία με άλλες Ομάδες σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο

  1. https://ehaweb.org/research/swg/infections-in-hematology/ (συμμετοχή στην μελέτη EPICOVIDEHA για παιδιατρικούς ασθενείς)
  2. Umbrella Network, Infections in Hematology
  3. Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO)
  4. Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων
  5. Η ομάδα συμμετέχει στην μελέτη EPICOVIDEHA και στο διεθνές δίκτυο Umbrella Network, Infections in Hematology