Σαρκωμάτων Μαλακών Μορίων
Ομάδα Εργασίας Σαρκωμάτων Μαλακών Μορίων της ΕΕΠΑΟ
Στην Ομάδα Σαρκωμάτων Μαλακών Μορίων συμμετέχουν όλα τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της χώρας με τους ακόλουθους εκπροσώπους:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
ΠΟΑΙΜ
ΚΑΤΤΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΡΗΓΑΤΟΥ ΕΦΗ
ΤΑΟ
ΤΖΟΤΖΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ,
ΚΕΛΑΙΔΗ ΧΑΡΙΣ (FaR RMS),
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΟΡΝΗΛΙΑ ( NRSTS)
ΑΧΕΠΑ
ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ , ΠΑΛΑΜΠΟΥΓΙΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ε , ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΓΝΗ
ΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΕΛΑΓΙΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
ΜΗΤΕΡΑ
ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ Α , ΔΑΝΑ ΕΛΕΝΗ
ΟΤΑΚ
ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ , ΝΙΚΗΤΑ ΜΑΡΙΑ ( FaR RMS)
ΔΟΓΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΑΓKΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ (NRSTS)
ΑΚΤΙ/Θ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΙΑ
ΠΑΘ/ΚΟ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΠΕΠΥ
ΒΙΟΛ/ΜΟΡ
ΔΗΜΑΤΡΙΑΔΗΣ Ε
DATA MANAGER
Κουρμπάνης Νικόλαος
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ
ΜΟΣΧΟΒΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗ
Ακριβές Πλαίσιο του Επιστημονικού Αντικειμένου της Ομάδας:
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ FAR RMS. Μια EpSSG RMS μελέτη : «Γενική μελέτη για παιδιά και ενήλικες με νεοδιαγνωσθέν και υποτροπιάζον ραβδομυοσάρκωμα (RMS)» Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη για ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο και υποτροπιάζον ραβδομυοσάρκωμα (RMS). Περιλαμβάνει ερωτήματα πολλαπλών σκελών και σταδίων με τρεις βασικούς στόχους, οι οποίοι πρόκειται να αξιολογηθούν και είναι οι παρακάτω: • η συστηματική θεραπεία μέσω της εισαγωγής νέων συνδυασμών χημειοθεραπευτικών στις πιο προχωρημένες φάσεις της νόσου: Πολύ υψηλός κίνδυνος (VHR), Υψηλός κίνδυνος (HR) και υποτροπή • η διάρκεια της θεραπείας συντήρησης • η ακτινοθεραπεία τόσο για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας τοπικού ελέγχου σε ασθενείς χαρακτηριζόμενους ως VHR, HR και SR όσο και για τη θεραπεία της μεταστατικής νόσου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ MyKids. Μια EpSSG NRSTS μελέτη : «Μοριακή ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός των μη Ραβδο σαρκωμάτων μαλακών μορίων στα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες» Η μελέτη είναι μη παρεμβατική και σχεδιασμένη για μοριακή ταυτοποίηση της διάγνωσης των μη Ραβδο σαρκωμάτων με στόχο την βελτιστοποίηση της θεραπευτικής προσέγγισης. Ειδικότερα, α) να κατανοήσουμε την αξία του μοριακού προφίλ στα παιδιατρικά μη Ραβδο σαρκώματα, β) παρέχει την δυνατότητα για ολοκληρωμένη απόφαση στις εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, γ) σύγκριση των μοριακών προφίλ με την ιστολογική τυποποίηση για προγνωστική εκτίμηση, δ) ανάπτυξη μοντέλων όγκων για ταυτοποίηση και δοκιμασία νέων θεραπειών, ε) απομόνωση DNA του όγκου και κυκλοφορόντα κύτταρα όγκου για εκτίμηση απάντησης στην θεραπεία με υγρή βιοψία (liquid biopsies), και ζ) συλλογή ιστού μετά την θεραπεία για αναζήτηση μοριακών δεικτών προόδου νόσου. Η ΕΕΠΑΟ μέσω της ομάδας Σαρκωμάτων Μαλακών Μορίων είναι μόνιμο μέλος του EpSSG (European pediatric Soft tissue Sarcoma Study Group) από τον Δεκέμβριο του 2019. Στόχος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής φροντίδας, για να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης, και να μειωθούν οι παρενέργειες της θεραπείας. Αποκλειστικά για παιδιά, εφήβους, και νεαρούς ενήλικες με σαρκώματα μαλακών μορίων που είναι ιδιαίτερα επηρεασμένα από τα προβλήματα υγείας αλλά και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εγγυάται ότι κάθε ασθενής με STS απολαμβάνει την βέλτιστη θεραπεία πάντα με τα σύγχρονα δεδομένα, διαδίδει την άριστη κλινική πρακτική και αναπτύσσει προγράμματα βελτιωμένης φροντίδας σε Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερη έμφαση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προσφέρει έμπειρη γνώμη στους κλινικούς που θεραπεύουν ασθενείς με STS και τους βοηθά με κλινικές αποφάσεις σε δύσκολες περιπτώσεις, και βελτιώνει την φροντίδα προάγοντας και υποστηρίζοντας κλινικές μελέτες και πρωτόκολλα.
Δραστηριότητα/εξελίξεις, πρωτοβουλίες/ερευνητικές προτάσεις και πρωτόκολλα:
- Από τον Δεκέμβριο του 2019 η ομάδα Σαρκωμάτων Μαλακών Μορίων είναι μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ομάδας EpSSG με συνεχείς παρακολουθήσεις όλων των συνεδριάσεων (2 ετήσιες) που είχαν στόχο την συμμετοχή της χώρας μας στα νέα διεθνή πρωτόκολλα. Τον Απρίλιο του 2020 ορίσθηκα εθνικός συντονιστής από τον χορηγό Πανεπιστήμιο του Birmingham για την συμμετοχή μας στο FaR RMS με National Coordinating Centre για την χώρα μας την ΕΕΠΑΟ. Από τις 26/02/2021 « On behalf of the Coordinating Sponsor (CRCTU), please accept confirmation that the Hellenic Society of Pediatric Haematology Oncology (HeSPHO) is now officially activated as the NCC for Greece. The date on this letter indicates the date from which your country may actively participate in the trial» επίσημα συμμετέχουμε στο πρωτόκολλο και μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 11 ασθενείς με μία συμμετοχή σε τυχαιοποίηση. Το 1ο τρίμηνο του 2023 αναμένεται και το άνοιγμα της χώρας μας στο πρωτόκολλο υποτροπής CT3 με ερευνητικό φάρμακο χορηγούμενο από την BAYER. Επίσης στα πλαίσια της συνεργασίας με την ΕΟΠΕ στην ομάδα AYA έχουμε προτείνει και την συμμετοχή εφήβων και νεαρών ενηλίκων στο πρωτόκολλο και αναμένουμε την απόφαση τους.
- Στις 14/2/2023 η ομάδα σαρκωμάτων της ΕΕΠΑΟ με τους υπεύθυνους από τα τμήματα για τα μη ράβδο σαρκώματα αποφάσισε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες ένταξης στο προτεινόμενο από το EpSSG νέο πρωτόκολλο για ΜΗ ΡΑΒΔΟ ΣΑΡΚΩΜΑΤΑ MyKids με διεθνή χορηγό το Princess Maxima και Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο την ΕΕΠΑΟ. Στο τελευταίο meeting του EpSSG στην Ρώμη 30/11 με 2/12/2022 επισήμως έγινε αποδεκτή η συμμετοχή της χώρας μας μαζί με άλλες 12 χώρες.
- Ως Χώρα και ως ομάδα έχουμε πολλές προτάσεις για συμμετοχή σε μελέτες φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ που τρέχουν στα πλαίσια του EpSSG (Desmover, Reach, IMT trial, INSTRUCT CONSORTIUM trials ) και αυτό θα επιτευχθεί όταν και άλλα μέλη της ομάδας γίνουν επίσημα μέλη του EpSSG με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Παρά τις παραινέσεις μου τα δύο τελευταία χρόνια μόλις πρόσφατα 3 μέλη αιτήθηκαν την ένταξη τους.
- Στο τελευταίο meeting του EpSSG στην Ρώμη προτάθηκε η Αθήνα να φιλοξενήσει το winter meeting του EpSSG το 2024 ή το 2025. Αποδεχθήκαμε το αίτημα και είμαστε σε επαφή με το Παρίσι που έχουν δικαίωμα επιλογής χρονιάς.
συνεργασίες με άλλες Ομάδες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Σε συνεργασία με την ομάδα πολύ σπάνιων όγκων προτείνουμε την οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Συμβουλευτικής Ομάδας στα πλαίσια της ΕΕΠΑΟ. Είναι γνωστό ότι η προσέγγιση μεγάλου αριθμού ασθενών είναι περίπλοκη και απαιτεί την συμμετοχή πολλών εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας. Eνα συντονισμένο πολυεξειδικευμένο panel προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών και την βέλτιστη κλινική φροντίδα για διάγνωση και θεραπεία.
- Συνέχιση της συνεργασίας με το CPMS Consultation System στα πλαίσια του ERN PEADCAN γιατί τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο από την εμπειρία συμμετοχής σε μια πολυεξειδικευμένη ομάδα αλλά κυρίως με τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών / διαγνωστικών προσεγγίσεων και βελτίωση γνώσεων. Ζητείται η ενεργότερη συμμετοχή όλων των κέντρων.
- Συνεργασία με την ΕΟΠΕ για ένταξη ενηλίκων στο πρωτόκολλο FaR RMS και νεαρών ενηλίκων στο πρωτόκολλο MyKids
- Συμμετοχή σε μελέτες φάσης ΙΙ και ΙΙΙ του EpSSG
- Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στα συνέδρια της ΕΕΠΑΟ